Bun, ai spus marele “da” iar acum trebuie sa iti pui palaria de organizator de evenimente, fie ca ai experienta sau nu 🙂. Sunt aici sa te ajut,
In 10 ani si 98.765 de evenimente 🙂 la care am participat, am aflat care este reteta pentru organizarea fara stres (sau, in orice caz, cu un stres cat mai mic🙂) a unei nunti.
Am adunat in acest ghid/planificator de buget toate aspectele de care trebuie sa tii cont cand vine vorba de organizarea celei mai importante zile din viata ta.
Poti printa un check list pentru organizarea unei nunti (daca ti-e mai usor sa stai cu un pix asezat pe hartie).
Daca excel-urile sunt your thing, ai si varianta prin care poti completa aici detaliile despre buget.
1. Stabiliti un buget. Poate parea neintuitiv sa incepi cu bugetul, dar in felul acesta vei putea in etapele urmatoare sa iti dai seama daca te incadrezi sau nu in ceea ce ti-ai propus in materie de cheltuieli. Sau poate incepi sa faci niste economii inainte de nunta pentru formatia pe care ti-o doresti. Incearca sa achiti cat mai multe cheltuieli dupa eveniment. Adauga 10-15% ca buffer pentru cheltuieli neprevazute.
2. Ce tip de nunta iti doresti? Discuta la un ceai cu partenerul tau ce tip de nunta va doriti. Vreti un eveniment restrans, intr-un cadru natural, sau la restaurantul unui hotel elegant? Ganditi-va in ce anotimp vreti sa fie si daca va doriti o tematica anume.
3. Alegeti o data. Daca vrei sa te casatoresti in mai putin de 12 luni, este posibil ca in lunile de vara multe localuri sa fie deja rezervate. Cauta si inceputul sau sfarsitul anotimpului dorit sau zilele de duminica cand nu este cererea atat de mare.
4. Rezerva biserica si o locatia pentru petrecere. Acum ca stii ce tematica iti doresti si cum vrei sa arate nunta ta a venit momentul sa cauti localuri de nunta si o biserica.
Daca vrei o locatie in aer liber, cel mai probabil va trebui sa te ocupi de aspecte suplimentare cum ar fi: inchiriere mese si scaune, catering si transport. Sau poti apela la o firma care organizeaza evenimente.
Daca te-ai decis sa optezi pentru un restaurant atunci lucrurile vor fi mai simple pentru ca cel mai probabil cele mentionate mai sus sunt oferite in pachet. Cand vine vorba de meniul de nunta, ia in calcul faptul ca vei avea nevoie si de alternative vegetariene sau vegane.
5. Intocmeste lista de invitati: Poate vreun membru al familiei tale sau a partenerului isi doreste sa invite pe cineva la care nu te-ai gandit. Tine cont de aceste dorinte dar stabiliti lista finala de invitati astfel incat sa nu depasiti capacitatea fotograf botez bucuresti localului dar si sa va simtiti bine in prezenta invitatilor vostri.
6. Alegerea nasilor si a domnisoarei/cavalerului de onoare. Care sunt persoanele din viata voastra in prezenta carora va simtiti cel mai bine si care va inteleg?
7. Contractati furnizorii de servicii. Alegeti furnizori care au recenzii publice online. Toate aspectele colaborarii trebuie sa fie transparente, clar comunicate si cuprinse intr-un contract. Daca va doriti un anume fotograf sau dj, grabiti-va sa semnati contractul cat mai curand, astfel incat sansele de a fi disponibili sa fie cat mai mari. Alte servicii de care puteti sau nu tine cont sunt: aranjamentele florale, cabina foto sau cake bar. Nu uita ca mereu sa verifici bugetul pe care l-ai stabilit initial.
8. Transmiterea invitatilor de nunta si aranjamentul la mese. Acum ca ai stabilit cea mai mare parte din detaliile nuntii, pregateste si trimite invitatiile cu cel putin 2-3 luni inainte de nunta. Pe masura ce primesti confirmarile din partea invitatilor poti sa incepi sa stabilesti aranjamentul invitatilor la mese. Pe foaie sau un excel, cum iti e mai usor.
9. Rezervati cazarea si transportul. Cu siguranta veti avea invitiati care nu sunt din oras. Puteti rezerva mai multe camere la un hotel, obtinand un discount versus pretul obisnuit. Luati in calcul si transportul invitatilor daca organizati nunta in afara orasului.
10. Genul muzical sau melodiile preferate. Daca aveti melodii preferate sau un gen muzical favorit, faceti o lista care sa contina si momentele cand va doriti sa le ascultati si discutati-le cu dj-ul sau cu formatia cu minim 2-3 saptamani inainte de eveniment.
11. Gaseste rochia de mireasa de vis. Si costumul de mire minunat 🙂. Cu cat incepi sa cauti mai devreme cu atat mai bine, mai ales ca anumite modele sunt disponibile doar pe comanda sau pot necesita retusuri ulterioare. Poti cauta online sau vizita showroom-uri pentru a vedea cum arata si cum se simte rochia visurilor tale. Daca ai mai multe domnisoare de onoare, poti sa comanzi rochii asortate pentru toate. Asigura-te doar ca alegi 3-4 materiale si modele si intreaba domnisoarele de onoare ce model aleg.
12. Gasiti verighetele. O practica intalnita este sa vrei sa asortezi inelul de logodna cu verigheta. Poti cauta acelasi material pentru verigheta. Daca tu si partenerul tau aveti preferinte diferite in ceea ce priveste verighetele, puteti opta pentru design diferit, pastrandu-va astfel personalitatea.
13. Stabileste programul zilei nuntii. Ca totul sa mearga ca pe roate, stabileste fiecare activitate si ora la care sa se intample, de la coafor, machiaj, ceremonia religioasa, sesiunea foto si receptia de la restaurant.
14. Programati cununia civila. Luati legatura cu Oficiul Starii Civile de care apartineti pentru a va programa din timp. Unele Oficii accepta programari online.
Sfat: programati cununia civila in alta zi decat cea a nuntii care va fi oricum o zi lunga. O grija in minus o sa prinda bine.
15. Bucurati-va de ziua nuntii. Probabil nu o sa iasa totul perfect, dar este in ordine. Ca si in viata, oricat de mult ne-am stradui sa organizam lucrurile, intotdeauna vor aparea surprize. Aduceti-va aminte ca este ziua voastra si ca dupa tot efortul de a o face sa fie minunata, meritati sa va bucurati unul de celalalt, de familie si de prieteni.